ADS

SELAMAT DATANG DI BIMBEL MY TENTOR - SOLUTION FOR STUDENTS

JL. AYAHANDA NO.1B DI BELAKANG TOKO LISTRIK GUNUNG SARI GATOT SUBROTO/APOTEK TOP AYAHANDA

TENTOR BERPENGALAMAN DAN PROFESIONAL

TENTOR SEDANG MENGAJAR DI KELAS DENGAN SISWA SEKDIN YANG ASYIK DAN TEKUN MENDENGAR DAN MENCATAT SESUAI ARAHAN.

TENTOR MEMBERIKAN ARAHAN KEPADA SISWA

MENGAJAR SISWA/I DENGAN SEPENUH HATI.

MENGAJAR MENGGUNAKAN MODEL AGAR SISWA PAHAM

PUTRA-PUTRI ANDA ADALAH ASET YANG BERHARGA, PERSIAPKAN MEREKA MENUJU MASA DEPAN YANG GEMILANG.

INVESTASIKAN MASA DEPAN PUTRA/I ANDA SEKARANG

PASTIKAN MEREKA MEMILIH MASA DEPANNYA DENGAN BIMBINGAN AYAH/IBU DAN KAMI SEBAGAI TENTORNYA.

Tampilkan postingan dengan label SOAL BAHASA INGGRIS BINTARA TERBARU. Tampilkan semua postingan
Tampilkan postingan dengan label SOAL BAHASA INGGRIS BINTARA TERBARU. Tampilkan semua postingan

Rabu, 12 Februari 2025

SOAL BAHASA INGGRIS BINTARA-6

 BAHASA INGGRIS

This text is for questions no.1-6

Our trip to the Blue Mountain

On Friday, we went to the Blue Mountain. We stayed at David and Della’s house. It has a big garden with lots of colorful flowers and tennis court.

On Saturday, we saw the Three Sisters and we went on the scenic railway. It was scary. Then, Mom and I went shopping with Della. We went to some antique shops and I tried on some old hats. On Sunday, we went on the scenic Skyway and it rocked. We saw cockatoos having shower.

In the afternoon, we went home

1. The text above belongs to……

A. Narrative

B. Report

C. Recount

D. Spoof

E. News Item

Answer: C

2. How many days did they take their trip?

A. three days

B. five days

C. four days

D. six days

E. two days

Answer: A

3. Whose trip is actually stated in the text?

A. The writer and his/her mother

B. The writer and the reader

C. The writer and David

D. The writer and Della

E. the writer and his/her mother, and Della

Answer: A

4. When did they go home?

A. on Sunday afternoon

B. on Saturday afternoon

C. on Friday afternoon

D. on Friday afternoon

E. on Saturday morning

Answer: A

5. “Our trip to the Blue Mountain”.The underlined word has the same meaning as…..

A. Journey

B. Gift

C. Experience

D. Mission

E. desire

Answer: A

6. The purpose of the text is ……..

A. to tell someone how to do or make something

B. to entertain the reader

C. to tell what happened

D. to teach or to inform the reader

E. to extend the reader’s imagination

Answer: C

Complete the paragraph with the suitable word !

Last week my youngest brother, Teddy, (17) …. His birthday. We held a small party for him. To make him more cheerful , I decided to dress up like a clown. I put thick cosmetics on my face and wore a clown costume. It (18) … very colorful. Teddy screamed happily when he saw me walking like a clown. I was glad that all guests were also (19) …

7. A. celebrate

B. celebrates

C. celebrated

D. is celebrating

E. has celebrated

Answer: C

8. A. is

B. be

C. are

D. were

E. was

Answer: E

9. A. disappointed

B. annoyed

C. touched

D. entertained

E. surprised

Answer: E

10. Touched – was - her birthday – Nadya – a surprising party – when – held – for – her family

1 2 3 4 5 6 7 8 9

The correct arrangement of the jumbled words is …

A. 4-2-1-6-9-8-7-3-5

B. 4-2-1-6-9-7-5-8-3

C. 4-2-1-6-9-3-8-5-7

D. 4-2-1-6-8-7-9-3-5

E. 4-2-1-6-7-5-3-8-9

Answer: B

This text is for questions no.11-14

James Watt was a great Scottish engineer of the 18th century. He did not actually invent the steam engine. Instead, he

Improved it. A man named Thomas Savery invented the first primitive steam engine in 1698. A man named Newcomen started making steam engines to pump water from mines in 1712. However , Watt is famous for inventing an improved version in 1769.

James Watt was born in Greenock on January 19, 1736. Hs father, also called James, was shipbuilder. As a boy Watt attend the local grammar school where he studied classics

Eventually, watt decided to become a maker of mathematical instruments, such as quadrants and compasses. In 1755 he went to London, but only lived there for two years before moving to Glasgow.

In 1964 Watt improved on a model of a Newcomen steam engine. In the Newcomen`s the steam was pushed into a cylinder, then condensed back into water. A year later Watt realised it would be more efficient to condense the steam in another chamber separate from the cylinder. However , it was not until 1769 that Watt patented his knew idea, the separate condenser.

In 1766 Watt landed a job as a land surveyor marking out land for canals and eight years later he moved to Birmingham. In 1775 he went into partnership with MatthewBoulton and began making steam engines which were used for pumping water out of mines.

By 1780 the Industrial Revolution was beginning to transform life in Britain and Watt adapted his steam engines to provide a rotary motion so they could be used to power machines in new factories. In 1781 he used the sun and planet gear to do this and four years later, steam engines were used to power machines in cotton mills for the first time.

Meanwhile, in 1782 Watt invented another major improvement, the double-acting steam engine. In 1788 he invented the fly ball governor to regulate the speed of steam engines and a pressure gauge in 1790.

In 1785 Watt was elected a fellow of the royal society and he retired from business in 1800.

James Watt died on August 25, 1819 and was buried in Birmingham. Finally, in 1882 a unit of electrical power was named the watt his honor.

11. What is the text about ?

A. James Watt`s experience

B. James watt`s family life

C. James Watt`s jobs and inventions

D. James Watt and his colleagues

E. James Watt`s business

Answer: C

12. The following are correct about James Watt , EXCEPT ...

A. He moved to Birmingham in 1773

B. He had worked as a land surveyor

C. His name is used to name a unit of electrical power

D. He was the third man to improve a steam engine

E. He patented the separate condenser for a steam engine

Answer: A

13. What is the main idea of paragraph 7?

A. Watt`s double- acting steam engine

B. Watt`s inventions to improve steam engines

C. The time watt improved steam engines

D. The use of the fly ball governor in steam engines

E. The equipment to improve the speed of steam engines

Answer: B

14.‘... he retired from business in 1800.’ (Last paragraph). The underlined word has similar meaning to ...

A. Began

B. aused

C. Joined

D. Closed

E.  withdrew

Answer: B

This text is for questions for no.15-17

Last month, I travelled to several cities in Sumatra. From Jakarta, I went by a bus to Merak harbour. I had to take a ferry to pass the Sunda strait, from Merak to Tanjung Karang. Then, I travelled from Tanjungkarang to Palembang. I stayed two days in Palembang. Then, I got the train from from Palembang to Lubuklinggau. I stayed one night there and the next day I took a bus to Bukitinggi. The journey lasted twenty four hours. I spent two weeks around Bukitinggi. I visited the Sianok,Canyon, Lake Maninjau and Istano Pagaruyung. After my week in Bukitinggi, I travelled by bus to Lake Toba, the largest lake in the Southeast Asia. This area has beautiful scenery and contains many examples of Batak houses and`graveyards. After a few days on Samosir Island, I travelled to Medan and from there to the Gunung Leuser National Park. This is the largest national park in south east Asia. I saw orang-utans, monkeys rhinos, and many beautiful birds. I visited the rain forest. It was beautiful. My last few days were spent in Banda Aceh. I really enjoyed this city.

15. What is the main idea of the paragraph above?

A. The beauty of lake Toba

B. The beauty of Sumatra Island

C. The largest Lake in Southeast Asia.

D. The biggest National Park in Asia

E. The writer`s nice trip to Sumatra 

Answer: E

16. The following statement is NOT TRUE based on the passage.

A. The writer didn`t get an exciting trip

B. The writer probably lives in Jakarta

C. The writer stayed in Palembang a couple of days.

D. The view of Sumatra is nice

E. Banda Aceh is neat and clean

Answer: A

17. This area has beautiful scenery and contains many examples of Batak houses and`graveyards.

The underlined word means ....

A. Places for staying the night

B. Buildings for having lunch or dinner

C. Places for exhibition

D. Places for burying the deads

E. Places for shopping 

Answer: D

18. Since ... English class. Armand made has many friends. The suitable adverb phrase to complete the sentence is ..

A. Armand attends

B. Attended

C. Attending

D. Armand attending

E. Attending Armand

Answer: C

19.... to ride bicycle, Adi walked to work every morning. The suitable adverb phrase to complete the sentence is ...

A. Because he unable

B. Unable

C. Being unable

D. Unabling

E. Because we were unable

Answer: C

This text is for questions no. 20-23

Once upon a time, a rabbit wanted to cross a river but he could not swim. He had an idea. He saw a boss of crocodile swimming in the river. The rabbit asked the boss of crocodile, "How many crocodiles are there in the river?" The boss of crocodile answered, "We are twenty here." "Where are they?" the rabbit asked for the second time. "What is it for?" the boss of crocodile asked.

"All of you are good, nice, gentle and kind, so I want to make a line in order. Later I will know how kind you are,"" said the rabbit. Then, the boss of crocodile called all his friends and asked them to make a line in order from one side to the other side of the river. Just then, the rabbit started to count while jumping from one crocodile to another. One…two…three…four…until twenty, and finally, he thanked all crocodiles because he had crossed the river.

20. The story mainly tells about ….

A. twenty crocodiles

B. the boss of the crocodile.

C. a rabbit and twenty crocodiles.

D. A rabbit and the boss of crocodile

E. The boss of the crocodile and all his friends

Answer: C

21. We know from the first paragraph that the rabbit actually wanted …

A. to cross the river

B. to swim across the river.

C. to meet the boss of crocodile.

D. To know where the crocodile are

E. To know the number of crocodiles there 

Answer: A

22. How did the rabbit cross the river?

A. By swimming across the river

B. By diving across the river.

C. By jumping from one crocodile to another..

D. By giving gratitude to all crocodiles.

E. By making a line of crocodiles

Answer: C

23. What did the boss of crocodile call his friends for?

A. To show how good they are

B. To show that the boss of crocodiles has a lot of friends.

C. To make a line in order from one side to the other side of the river.

D. To jump from one side to the other side of the river

E. To count them to be feed. 

Answer: C

This song is for questions for no.24-25

HERO

There`s a hero if you look inside your heart

You don`t have to be afraid of what you are

There`s an answer if you reach into your soul

And the sorrow that you know will melt away

And then a hero comes along

With the strength to carry on

And you cast your fear aside

And you know you can survive

So when you feel like hope is gone

Look inside you and be strong

And then you will finally see the thruth

That a hero lies in you

It`s a long road when you face the world alone

No one reaches out a hand for you to hold

You can find love if you search within your self

And the emptiness you felt will disappear

Lord knows dreams are hard to follow

But don`t let anyone tear them away

Hold on, there will be tomorrow

In time you will find the way

24. What message can we learn from the song ?

A. allow anyone tear our dreams

B. don`t be afraid of what we are since everyone is a hero

C. we never find the solution of our problems

D. the sorrow changes to sadness

E. people face the world alone

Answer: B

25. “With the strength to carry on” What the opposite of underlined word ?

A. power

B. sorrow

C. dream

D. weakness

E. truth

Answer: D

This text is for questions no. 26-29

The King’s Disease

Many years ago there was a king who was very bad tempered. Everyone was afraid of him. The king was bad tempered because he was often ill. He was often ill because he ate and drank too much.

“I am always ill”, the king told his doctor. “Why can’t you cure me?” the doctor did not want to tell the king the reason. He knew this would make the king very angry. “I give you the best medicine, your majesty” he said “I do my best.”

“your medicine make me worse’, the king said. “You must cure me before the end of the month or I shall put you in prison. You are trying to poison me.”

‘Perhaps your food is making you ill”, the doctor said. This was a polite way of saying, “You eat too much.”

“Nonsense”, the king shouted. “My cook is the best cook in the world. No, I am ill because you are a fool. You do not know how to cure me. I pay you to make me well, but what happens? I have stomachache and headache everyday. Now go and study your books. Fine a cure for my disease or…….”

“Yes, yes, yes Majesty.” The doctor said and went to his room. He made a lot of new medicine but it did no cure the king.

At last, a few days before the end of the months, the doctor went into the forest. He wanted to see a wise old monk and ask for his advice.

26. Why were people afraid of the king?

A. Because he was bad tempered

B. Because he ate and drank too much

C. Because he did not like doctors

D. Because no one could cure him

E. Because he was often ill

Answer: A

27. Why did the doctor not want to tell the king the truth about his illness?

A. He could not cure the king

B. The king would die

C. The king would become very angry

D. The would drink poison

E. The king would be insensible

Answer: C

28. What was making the king ill?

A. Poison

B. Too much eat and drink

C. Bad medicine

D. Too much medicine

E. Too lessmedicine

Answer: B

29. How much food did the doctor think the king ate?

A. Too much

B. Enough

C. Not Enough

D. Not at all

E. At all

Answer: A

30. Rena said to me, “Do you close the window at night?” The indirect form is: Rena asked me…to night

A. if I closed the window

B. that I closed the window

C. when I close the window

D. that you closed the window

E. whether you closed the window

Answer: A

31. Arrange the following jumbled sentences into the correct order.

1. She did not know what she should do to save the baby since it was circled by a ring of fire

2. The fire made her afraid, even she never cooked her meals using fire since then

3. Since then , she was never afraid of fire

4. The woman approached the sound and was very surprised seeing a baby cry loudly

5. Her husband and daughter had died several years before due to a fire

6. She entered the ring of fire and saved the baby

7. Once upon time , there was a woman living alone in her house

8. One day, she heard a baby crying on the top of a hill near her house

9. However, her pity was greater than her fear of fire

A. 7-5-2-8-1-6-9-4-3

B. 7-5-2-8-3-9-4-6-1

C. 7-5-2-8-4-3-1-9-6

D. 7-5-2-8-4-1-9-6-3

E. 7-5-2-8-6-3-9-1-4

Answer: D

This text is for questions no.32-34

To explore your talent, there will be some contests for students. First, singing, between two and five students from each class. Then, stand-up comedy, one or two people from each class. Finally, a short drama, with open numbers of participants, for about ten minutes. Each class should join at least one of the contests. For further information, please contact Ms. Inna.

Thank you.

32. How many contests will be held?

A. Two.

B. Four. .

C. Six

D. Three

E. Five 

Answer: D

33. How long will the drama be?

A. Five minutes.

B. Ten minutes.

C. Fifteen minutes.

D. Twenty minutes

E. Twenty-five minutes

Answer: B

34. Which of the following statements is TRUE based on the text?

A. Every class should join all the contests.

B. The event is to celebrate the school’s anniversary.

C. There should be five students participating in the drama.

D. The singing participants should be between two and five students from each class.

E. There should be three students participating in the stand-up comedy from each class.

Answer: D

This text is for questions no.35-40

Dear diary,

Last Sunday morning, Aunt Emily made an announcement. She told us that she was going to take us on a cruise! I was very surprised, knowing how expensive a holiday like that could be. However, we agreed. We aren’t a wealthy family, but we do have a little money put aside, over the years, which we usually use part of, for vacations.

When the day of departure finally arrived, We were thrilled to see how huge and luxurious the ship was. Our cruise liner sailed distinguishly out to sea, as our holiday began.

What a disappointment! There was so little to do on board. The boredom almost drove us mad. We visited several ports, but we didn’t have the freedom to do what wanted to. Furthermore, we had to follow a very tight schedule of guided tours an visits to museums. It was an uninteresting experience!

35. How did the writer and his/her family travel on vacation ?

A. By car

B. By ship

C. By bus

D. By train

E. By plane

Answer: B

36. Whose idea was it for havingsuch a vacation?

A. The writer

B. The writer`s mother

C. The writer`s father

D. The writer`s uncle

E. The writer`s aunt

Answer: E

37. What did the writer feel to see the cruise ship?

A. Disappointed

B. Bored

C. Nervous

D. Excited

E. Sad

Answer: D

38. Why did the writer feel bored during the journey?

A. He/she didn`t have the freedom to do what he/she wanted

B. He/she didn`t go with all his/her family

C. The landscape was not interesting at all

D. He/she knew nobody in the cruise

E. The crew were not friendly

Answer: A

39. “Furthermore we had to follow a very tight schedule .... “ ( paragraph 3). What is the antonym of tight ...

A. Long

B. Boring

C. Free

D. Continuous

E. strict 

Answer: C

40. “Finally your dream has come true “ A similar meaning of the underlined word is ...

A. at last

B. hopefully

C. originally

D. at once

E. at the moment

Answer: A


SOAL BAHASA INGGRIS BINTARA-5

 BAHASA INGGRIS

Read the text below to answer questions no 1-4!

The police thought that two burglars started the robbery at 151 Pattimura street on Sunday afternoon. The burglars broke into the students room while they were going to a football game. They never thought that while they were away, burglars would break into their boarding house.

1. The communicative purpose of this text is ......

A. to retell events for the purpose of informing

B. to present perspective points about an issue

C. to describe the way they are

D. to acknowledge readers about informative events

E. to share an amusing incident

Jawaban: A

2. Where did the robbery take place?

A. at 151 Gajahmada street

B. at 161 Pattimura street

C. at 151 Pattimura street

D. at 212 Sisingamangaraja street

E. at 161 Sisingamangaraja street

Jawaban: C

3. When did the robbery happen?

A. Sunday morning

B. Saturday morning

C. Saturday afternoon

D. Monday evening

E. Sunday afternoon

Jawaban: E

4. Why did the text above is classified as recount text?

A. Because the text talks about experience

B. Because the text talks about myth

C. Because the text talks about legend

D. Because the text describes a thing

E. Because the text explains about how to make something

Jawaban: A

The text below to answer the questions no 5-9!

Last week, I and my family went to Yogyakarta. We arrived there on wednesday in the afternoon. On Thursday, visited the temples in Prambanan. There are three big temples, the Brahmana, Syiwa and Wisnu temples. They are really amazing. We visited only Brahmana and Syiwa temples, because Wisnu temple is being renovated.

On Friday morning we went to Jogja Kraton. We spent about two hours there. We were lucky because we were led by a smart and friendly guide. Then we continued our journey to Borobudur. We arrived there at four p.m. At 5 p.m. we heard the announcement that Borobudur gate would be closed. In the evening we left for Jakarta by wisata bus.

5. The text above mainly discusses about ......

A. the trip to Yogyakarta

B. the first visit to Prambanan

C. the impression about the guide

D. the experience at Yogya Kraton

E. the impression about Borobudur

Jawaban: A

6. The purpose of the text is to .......

A. entertain readers

B. tell the experience

C. describe the smugglers

D. report an event to the police

E. inform readers about events of the day

Jawaban: B

7. What are the big temples in Prambanan?

A. angkor wat, syiwa, and sudra temples

B. paria, brahmana, and temples

C. brahmana, syiwa, and wisnu temples

D. wisnu, syiwa, and borobudur temples

E. borobudur, syiwa, and brahmana temples

Jawaban: C

8. When did they go home?

A. On Saturday morning

B. On Saturday evening

C. On Thursday evening

D. On Friday afternoon

E. On Friday evening

Jawaban: E

9. Why did they only visit Brahmana and Syiwa temples?

A. because wisnu temple was being repaired

B. because there was no wisnu temple

C. because wisnu temple was amazing

D. because wisnu temple was too small

E. because wisnu temple was being destroyed

Jawaban: A

10. Which one is the generic structure of recount text below!

A. Orientation, event, re-orientation

B. Re-orientation, event, orientation

C. Orientation, re-orientation, event

D. Event, re-orientation, orientation

E. Event, orientation, re-orientation

Jawaban: A

11. Look a piece of recount text below!

Last week, I and my family went to Yogyakarta. We arrived there on wednesday in the afternoon.

What part of generic structure which suitable with the text?

A. Orientation

B. Events

C. Re-orientation

D. Generic

E. Recount text

Jawaban: A

12. In the evening we left for Jakarta by wisata bus.

What part of generic structure which suitable with the text?

A. Orientation

B. Events

C. Re-orientation

D. Generic

E. Recount text

Jawaban: C

13. On Thursday, visited the temples in Prambanan. There are three big temples, the Brahmana, Syiwa and Wisnu temples. They are really amazing. We visited only Brahmana and Syiwa temples, because Wisnu temple is being renovated. On Friday morning we went to Jogja Kraton. We spent about two hours there. We were lucky because we were led by a smart and friendly guide. Then we continued our journey to Borobudur. We arrived there at four p.m. At 5 p.m. we heard the announcement that Borobudur gate would be closed.

What part of generic structure which suitable with the text?

A. Orientation

B. Re-orientation

C. Events

D. Generic

E. Recount text

Jawaban: C

The text below to answer the questions no 14-20!

A long time ago, very few people lived in the New Territories. There were only a few villages. If the people wanted to go from one village to another, they often had to pass through wild and unsafe forest.

One day, a farmers young wife went to the next village to visit her own mother and brother. She brought along her baby son. When it was time for her to leave, her brother said it is getting dark. Let my son, Ah Tim go with you though the forest.

So Ah Tim led the way and the young woman followed behind, carrying her baby. When they were in the forest, suddenly they saw a group of wolves. They began to run to avoid the danger, but Ah Tim kicked against a stone and fell down. At once the wolves caught him. The young woman cried to the wolves, please eat my own son instead. Then, she put her baby son on the ground in front of the wolves and took her nephew away. Everyone understood that this was because the woman was very good and kind. She had offered her own sons life to save her nephew.

They ran back to the house and called for help. All men in the village fetched thick sticks and went back with her into the forest. When they got there, they saw something very strange. Instead of eating the womans baby the wolves were playing with him.

14. What separated between one village to another a long time ago in the New Territories ?

A. Another village

B. Forests

C. Mountains

D. Hills

E. Towers and logs

Jawaban: B

15. Who was Ah Tim ?

A. The young womans brother

B. The young womans brothers son

C. The young womans brother and nephew

D. The young womans son

E. One of the men who fetched a stick

Jawaban: B

16. Who walked in front when they were in the forest ?

A. Her brothers nephew

B. The woman

C. The womans son

D. Ah Tim

E. The baby and his mother

Jawaban: D

17. How could the wolves catch Ah Tim ?

A. He was stumbled by a stone

B. He was afraid

C. He ran slowly

D. The woman cried

E. The wolves were good runners

Jawaban: A

18. The woman gave her son to the wolves because...

A. She loved her nephew than her son

B. She kept a grudge on his brother

C. She wanted her son was eaten by the wolves

D. She was crazy

E. She thought about how her brother would be

Jawaban: E

19. What did the villagers bring sticks for ?

A. To bring the womans nephew

B. For the weapon to beat the wolves

C. For the fire woods.

D. For play

E. For building a house for the woman.

Jawaban: B

20. What is the purpose of the writer by writing the story above ?

A. To describe the danger of the villages

B. To explain how important a relative is

C. To tell the villagers relationship

D. To entertain the readers of the story

E. To narrate how the wolves were playing with the baby.

Jawaban: D

Read the part of a song below to answer questions number 21-25!

JAR OF HEARTS

Christina Perri

I know I can't take one more step towards you

'Cause all that's waiting is regret

Don't you know I'm not your ghost anymore

You lost the love I loved the most

I learned to live half alive

Now you want me one more time

Who do you think you are?

Running' 'round leaving scars

Collecting your jar of hearts

Tearing love apart

You're gonna catch a cold

From the ice inside your soul

So don't come back for me

Who do you think you are?

21. Who is the song writer?

A. Michael Jackson

B. Bruno Mars

C. Adam Levine

D. Katty Perry

E. Christina Perri

Jawaban: A

22. What is the song about?

A. It tells about the story of a man and woman

B. It tells about a womans hurt feeling

C. It tells about children around the world

D. It tells about friendship

E. It tells about a broken family

Jawaban: B

23. What does the woman want from her ex-man?

A. She wants the man to come back

B. She wants the man to stay away

C. She wants the man to apologize

D. She wants the man to marry her

E. She wants the man to live together with her

Jawaban: B

24. Based on the text of the song. How does the woman feel?

A. Happy

B. Sad

C. Disappointed

D. Curious

E. Guilty

Jawaban: C

25. Which lyric that prove the woman loved her ex-man so much in the past?

A. Now you want me one more time

B. Collecting your jar of hearts

C. You lost the love I loved the most

D. Tearing love apart

E. So don't come back for me

Jawaban: C

SOAL BAHASA INGGRIS BINTARA-4

BAHASA INGGRIS

 The following text is for the questions number 1 – 8

“Once upon a time a hawk feel in love with a hen. The hawk flew down from the sky and asked the hen, “Won’t you marry me?”

            The hen loved the brave, strong hawk and wishes to marry him. But she said ,”I cannot fly as high as you can. If you give me time, I may learn to fly as high as you. Then, we can fly together.”

            The hawk agreed. Before he went away, he gave the hen a ring. “This is to show that you have promised to marry me ,”said the hawk.

            So it happened that the hen had already promised to marry a rooster. So, when the rooster saw the ring, he became very angry. “Throw that ring away at once! Didn’t you tell the hawk that you’d already promised to marry me?” shouted the rooster .The hen was so frightened at the rooster anger that she threw away  the ring immediately.

            When the hawk came the next day, the hen told him the truth. The hawk was so furious that he cursed the hen. “Why didn’t you tell me earlier? Now, You’ll always be scratching the earth, and I,ll always be flying above you to catch your children ,”said the hawk.

            The curse seems to have come true.

 1.          What is the genre of the text?

A.          Descriptive

B.          Narrative

C.          News item

D.          Recount

E.          Procedure

 

2.          Why couldn’t the hen say “yes” right away?

A.          because she did not love the hawk

B.          because she had no ring to exchange

C.          because it would make the roaster angry

D.          because the hawk was too brave  and strong

E.          because she had to learn how to fly as high as the hawk

 

3.          What is the story about?

A.          A hen and a rooster

B.          A hawk and his wife

C.          A hen and her children

D.          A rooster and his fiancé

E.          A hawk, a hen and a rooster

 

4.          The hawk flew down from the sky and asked the hen ,”won’t you marry me?” (1 paragraph).

What does the underlined utterance mean?

A.          The hen wanted to marry the hawk

B.          The hen refused to marry the hawk

C.          The hen agreed to be the hawk’s wife

D.          The hawk proposed the hen to be his wife

E.          The hawk wanted to marry the hen at the sky

 

5.          Why was the rooster angry when he saw the ring?

A.          The hen had betrayed him

B.          The hen had stolen his ring

C.          The hen didn’t wear her own ring

D.          The ring was not good for the hen

E.          The ring was to small for the hen

 

6.          What can we learn from the story? We have to ….

A.          take care of our children

B.          keep our promise

C.          love one another

D.          listen to other

E.          marry soon

 

7.          The hen loved the brave ….(paragraph 2)

This part of text called ….

A.          Resolution

B.          Event

C.          Orientation

D.          Step

E.          Major complication

 

8.          When the hawk came ….(paragraph 5)

This part of the text called

A.          Resolution

B.          Event

C.          Orientation

D.          Step

E.          Major complication

 
The following text is for the questions number 9 – 14
 
In Melani’s house the weather is very hot, on that day.
Ani           : Wow the weather is very hot, do you have any idea?”
Melani    : “How about making avocado juice.”
Ani           : ”Okay, what do we need to make avocado juice?”
Melani    : “Simple, two avocadoes, sugar, 250 cc  water, ice cubes, milk.”
Ani           : ”Do you know how to make it?”
Melani    : ”First, spoon out avocado pulp and place in blender in blender.”
Ani           : ”Then, what else?”
Melani    : ”Add 250 cc water, enough sugar, and milk, ice cubes.”
Ani           : ”After that.”
Melani    : ”Blend it for 4-5 minutes, pour the juice in a tall glass.”
Ani           : ”Finally the avocado juice is ready to serve.”
Melani     : ”That is right.”
 
9.    What will they make?
A.      Orange juice
B.      Apple juice
C.       Blueberry juice
D.      Avocado juice
E.       Tomato Juice
 
10.     What is the weather that day?
A.      Bright and Sunny
B.      Cloudy
C.       Rain heavily
D.      Windy
E.       b and c correct
 
11.     What is the text type above?
A.      Narrative
B.      Descriptive
C.       Procedure
D.      Recount
E.       Report
 
12.     How person are talking in the dialogue above?
A.      3 persons
B.      2 persons
C.       6 persons
D.      4 persons
E.       5 persons
 
13.     How much water do they need?
A.      205 cc
B.      520 cc
C.       350 cc
D.      502 cc 
E.       250 cc
 
14.     How long do they blend avocado?
A.      10-15 minutes
B.      4-5 minutes
C.       5-6 minutes
D.      8-10 minutes
E.       5-10 minutes
 
Find the synonym of the following words written in underlined.
15.     The Restaurant was superb, and the prices were very low.
A.      superficial
B.      excellent
C.       supersonic
D.      superior
E.       expensive
 
16.     All the local residents spent that awful night in a school.
A.      awkward
B.      average
C.       insignificant
D.      terrible
E.       authentic
 
17.     She thought that he was brave.
A.      courageous
B.      quiet
C.       coward
D.      powerful
E.       strong
 
18.     You’ve made two bad mistakes in you test.
A.      wrong things
B.      An error
C.       slips of the tongue
D.      blunder
E.       misprint
 
19.   Small children sometimes fear in dark
A.      are afraid
B.      are in love
C.       are terrible
D.      are found
E.       are angry
 
20.   David : “Hi….how do you do?”   
Martin: “………”
A.      How do you do
B.      I’m fine, and you?
C.       Nice to meet you
D.      not bad
E.       a and b are correct  
 
21.   Pete : “How about having dinner with me tonight?
Kate : “Thanks you, I’d love to.
From the dialogue above we conclude that …..
A.      kate declines the the invitation
B.      pete want to have dinner
C.       kate love pete
D.      pete invites kate to have dinner together
E.       pete make a date with kate
 
22.   The boy        : “……, madam. Would you mind if I sit beside you?”
      The old lady : “ By all means.”
A.      Hi
B.      Hello
C.       Nice to meet you
D.      Excuse me
E.       How do you do
 
23.   April: “my brother has got a scholarship to continue his study in one of  prominent university in America.” 
       Ivone : “ ……………..”
A.      I’m glad to hear that                      
B.      it’s common            
C.       I’m not satisfied
D.      I’m sorry to know that                   
E.       I’m not surprise
 
24.   Cavin: “You know Rita’s father is hospitalized for his serious illness.”
Barbara: “…………….”
A.      She must be very sad
B.      It’s boring
C.       She must be very happy
D.      it’s good idea
E.       Excuse me
 
25.   Director   : “Type and report the meeting conclusion immediately!”
      Secretary   : “ All right, sir!”
     The underlined words express ……..
A.      demand
B.      instruction
C.       comment
D.      request
E.       command
 
26. When father came, children ……. A TV    program.
A.      was watching TV
B.      watching TV
C.       watches
D.      were watching TV
E.       watch
 
27. David usually ……… to the book store twice a month.
A.      attending
B.      has attended
C.       attended
D.      attend
E.       attends
 
28. Teacher 1: “Did you see the head master?”
 Teacher 2: “Yes, he …… in the library now.
A.      reads a magazines
B.      read a magazine
C.       is reading a magazine
D.      has read a magazine
E.       was reading a magazine
 
29.  Deborah: My brother …  to America for     continuing his study next week.”
Roberta: “That’s great”.
A.      will leave
B.      leaving
C.       left
D.      leaves
E.       has left
 
30.  Tina :When … you cut your hair so masculine?”
Martin: “ I have the barber cut it yesterday”.  
A.      does
B.      did
C.       doing
D.      do
E.       have done
 
31. Mr. Watson is teacher. She teaches in     (famous - a – school – big).
The good arrangement  for  the words in the bracket is ….
A.      a school big famous
B.      a famous big school
C.       famous a school big
D.      a big famous school
E.       a big school favorite
 

Jennifer and Rosemarry Wilson
Jennifer and Rosemarry Wilson ____32 twins sisters, and they’re both famous...but they ____33 different lives!
Jennifer ____34 in London.She is well-known TV presenter. She ___35 up at 3 a.meveryday to introduce the popular breakfast TV show Good Morning UK! She finishes work at about 10.39 a.m.
Rosemarry ____36 profesional tennis player. She now lives in Baverly Hills, USA with her American husband, Ron. Rosemarry ___37 to England two or three a year ti play she always stays with her sister.
32.     
A. are 
B. am  
C. Was
D. were     
E. is
 
33.     
A. has 
B. had 
C. have
D. having  
E.Are
 
34.     
A. lived 
B. lives
C. live
D. leaf
E. lost
 
35.     
A. got 
B. get
C. Get up
D. gets
E. up
 
36.     
A. was
B. am
C. were
D. have
E. is
 
37.     
A. comes
B. came     
C. coming                
D. Is come               
E. Come
 
38.     Julie fell off her bicycle and broke ….. arm
A. hers
B. his
C. he
D. her
E. him
 
39.   Adam and Amanda are married ……..live in an apartment building.
A.      They
B.      Theirs
C.       They are
D.      Them
E.       Their
 
40.   We live in the same building …… apartment has one bedroom.
A.      Ours
B.      Our
C.       Us
D.      We
E.       We are 
 
Text for Questions no. 41-45

Satellites are very important in communication. They are not a new idea, although they look different from the way they were first imagined.

Today’s communications satellites , known as comsats, are equipped to receive signals from Earth. The equipment then, boost them before sending them back to the ground. They must generate their own power and work reliably for many years in the harsh environment of space.

              Satellites are carried into orbit by powerful rockets. They orbit Earth several hundreds miles up and travel at enourmous speeds. Satellites in space travel so fast. It also has so much energy that it falls around the world without landing.

              Satellites have changed the way people communicate because they are used to send phone calls, TV pictures and computer signals across the world. Nowadays, people use satellites to watch each other anywhere in theworld. These are called spy satellites. Spy satellites can see objects on the ground which are smaller than a person.

 
(Adapted from : Colin Uttley, Inside a Satellite, Connecticut, Grolier Educational, 2001
 
41.   What is the suitable title for the text?
A.      Space
B.      Communication 
C.     Satellites
D.    Spy Satellites
E.     TV picture
 
42.   What is comsats?
A.      Objects on the ground
B.      Today’s communication satellites
C.       The falling  energy around the world without landing
D.      Signal from Earth
E.       Harsh environment space
 
43.   Who carry the satellites into orbit?
A.      An astronaut
B.      Signals
C.       Spy satellites
D.      Power in space
E.       Powerful rockets
 
44.   “Satellites have changed the way people communicate because they are used to send phone calls ..... “  What does the word “they” refer  to?
A.      Satellites
B.      People
C.       The way
D.      Communication
E.       Hone calls
 
45.   What is the goal of the text?
A.      To retell that a rocket carried satellites   into orbit
B.      To entertain the readers through the satellites’usefulness
C.       To tell how to detect satellites in space
D.      To present information about satellites
E.       To describe satellites in detail
 
Text for Questions no. 46 48
 

WHY WAIT FOR A BETTER JOB?

 

Get a grat job now !

 

National Air

 

 is hiring full-time representatives for Sales & Reservations. Talk to our employees

and discover why we’re the best thing in the air.

Interviews  on the spot !

Bring your resume

 

OPEN HOUSE

National Air Headquarters

Southeast Regional Airport

Thursday, June15  7:30 P.M.

 

 
46.   What is the purpose of this ad?
A.      To meet new people
B.      To sell tickets
C.       To recruit potential employees
D.      To show the new headquarters
E.       To hire headquarters
 
47.   Where will the event be held?
A.      At their headquarters
B.      At the owner’s house
C.       On a plane
D.      At the regional office
E.       At the town square
 
48.   What is available at the open house?
A.      New planes for viewing
B.      Jobs as a pilot and co-pilot
C.       A tour of the offices
D.      Positions in reservations and sales
E.       A manager
 
49.   Which one of the following proverb has the Indonesian meaning sengsara membawa nikmat? 
A.      Better bend than break
B.      You can’t make an omelet without breaking a few eggs
C.       Tomorrow never comes
D.      Beauty is but skin deep
E.       After a storm comes a calm
 
50.   It’s not too dark to read without a lamp here. It’s….enough to read without a lamp here.
A. Bright
C\   B.light
      C.right
D.  dangerous
E.    humorou