ADS

SELAMAT DATANG DI BIMBEL MY TENTOR - SOLUTION FOR STUDENTS

JL. AYAHANDA NO.1B DI BELAKANG TOKO LISTRIK GUNUNG SARI GATOT SUBROTO/APOTEK TOP AYAHANDA

TENTOR BERPENGALAMAN DAN PROFESIONAL

TENTOR SEDANG MENGAJAR DI KELAS DENGAN SISWA SEKDIN YANG ASYIK DAN TEKUN MENDENGAR DAN MENCATAT SESUAI ARAHAN.

TENTOR MEMBERIKAN ARAHAN KEPADA SISWA

MENGAJAR SISWA/I DENGAN SEPENUH HATI.

MENGAJAR MENGGUNAKAN MODEL AGAR SISWA PAHAM

PUTRA-PUTRI ANDA ADALAH ASET YANG BERHARGA, PERSIAPKAN MEREKA MENUJU MASA DEPAN YANG GEMILANG.

INVESTASIKAN MASA DEPAN PUTRA/I ANDA SEKARANG

PASTIKAN MEREKA MEMILIH MASA DEPANNYA DENGAN BIMBINGAN AYAH/IBU DAN KAMI SEBAGAI TENTORNYA.

Tampilkan postingan dengan label AKADEMI BINTARA. Tampilkan semua postingan
Tampilkan postingan dengan label AKADEMI BINTARA. Tampilkan semua postingan

Senin, 18 November 2024

TES WAWASAN KEBANGSAAN-AKPOL -BINTARA (JAWABAN)

 TES WAWASAN KEBANGSAAN


1.Setelah Indonesia merdeka, sekutu datang lagi ke Indonesia dan mendarat di Surabaya dibawah pimpinan…

A.Mayjen Mansergh

B.Sir Phillips Cristison

C.Pieter Keyser

D.Brigjen AWS Mallaby

E.Brigjen Bethel


2.Pertempuran di Surabaya setelah Indonesia merdeka pada tanggal 9 November 1945, dari pihak Belanda dipimpin oleh… 

A.Mayjen Mansergh

B.Sir Phillips Cristison

C.Pieter Keyser

D.Brigjen AWS Mallaby

E.Brigjen Bethel


3.Dibawah ini merupakan candi yang bercorak Buddha, kecuali…

A.Candi Mendut

B.Candi Lumbung

C.Candi Jago

D.Candi Sukuh

E.Candi Muara Talus


4.Terdapat tiga teori persebaran agama Hindu di Indonesia, siapakah yang mengemukakan teori ksatria?

A.N.J Krom

B.J.L Moens

C.Van Leur

D.Ritsochet K

E.F.D.K Bosch


5.Gelar berikut ini dipakai penguasa kerajaan Mataran Kuno, kecuali …

A.Sima

B.PU

C.Rakai

D.Dyah

E.Abhiseka


6.Prasasti Telaga Batu ditemukan pada kerajaan …

A.Kutai

B.Taruma Negara 

C.Sriwijaya

D.Demak

E.Majapahit


7.Raja Jawa yang pernah mengirim suatu ekspedisi ke Jambi adalah …

A.Dharmawangsa

B.Kertanegara

C.Hayam Wuruk

D.Raden Wijaya

E.ayabaya


8.Karya sastra ciptaan Mpu Prapanca adalah …

A.Babad Blambangan

B.Sutasoma

C.Arjuna Wiwaha

D.Babad Tanah Jawi

E.Negara Kertagama


9.Sistem sewa tanah yang diperkenalkan oleh Raffles selama berkuasa di Indonesia, dimaksudkan untuk …

A.Memberi kekuasaan penguasa dalam pemerintah 

B.Merangsang rakyat Indonesia untuk giat bekerja

C.Mengambil pajak melalui barang

D.Mengurangi kekuasaan bupati

E.Mempermudah pengaturan pembayaran pajak


10.Sebab-sebab kemunduran VOC, sehingga pada tanggal 31 Desember 1799 dibubarkan merupakan hal-hal dibawah ini, kecuali …

A.Korupsi

B.Hutang

C.Adanya saingan dagang organisasi dagang yang lain

D.Kebakaran Pabrik

E.Pegawai yang sudah tak layak kerja


11.Pada masa penjajahan, Belanda melaksanakan Tanam Paksa, penderitaan rakyat di kabupaten Lebak telah dituliskan dalam buku yang berjudul …

A.Habis Gelap Terbitlah Terang

B.The History of Jawa

C.Max Havelaar

D.Pemberontakan Petani Banten

E.Laporan dari Banaran


12.Alasan utama sultan Khairun menentang Portugis di Ternate adalah untuk menolak …

A.Kehadiran para Misionaris

B.Monopoli perdagangan Portugis

C.Campur tangan masalah intern kesultanan

D.Sikap angkuh dan kasar orang portugis

E.Penghimpunan kekuatan di Maluku


13.Pada abad 19 sampai dengan awal abad 20 raja-raja di Bali memiliki hal untuk merampas kapal-kapal yang terdampar di wilayahnya. Hak itu disebut dengan hak …

A.Perampasan

B.Tawan Karang

C.Tawan Kapal

D.Tawan Lebam

E.Tawan Benda


14.Usaha pemerintah kolonial mempersatukan nusantara di bawah kekuasaannya, disebut dengan …

A.Lex Nederlainder

B.Pax Netherlica

C.Ing Wandervoch

D.Agregaith Wer

E.Trias Politica


15.Penyebab utama yang mendorong bangsa Belanda dating ke Indonesia adalah …

A.Di tutupnya konstantinopel oleh kesultanan Turki

B.Semangat Reconquesta pada abad XIV di Eropa

C.Melanjutkan Perang Salib

D.Ditaklukannya banteng Granada di Spanyol

E.Pelarangan pembelian rempah-rempah di Lisabon


16.Meningkatnya kegiatan politik Perhimpunan Indonesia setelah tahun 1925, mengakibatkan …

A.Suwardi Suryadiningrat diasingkan ke Belanda

B.Ali Sostroamijoyo dan 3 orang lainnya ditangkap dan diadili di Den Haag

C.Pemberontakan komunis tahun 1926

D.M.Hatta ditangkap Belanda tahun 1927

E.Sukarno dan 3 orang lainnya diadili di Bandung


17.Tokoh-tokoh Marxis di Indonesia pada awal abad ke-20 yang menyebabkan pengaruh komunisme adalah…

A.Idenburg dan Dwidjosewojo

B.Douwis Dekker dan Tciptomangoenkusumo

C.Van den Bosch dan Multatuli

D.De Koch dan Sutomo

E.J.J.F F. Sneevliet dan Semaoun

18.Indonesische Vereenigning yang lahir tahun 1908 diluar tanah air merupakan suatu manifensto politik Indonesia, yang mengandung arti …

A.Semangat juang yang dipengaruhi pemikiran barat

B.Semangat juang yang menggelora yang lahir di Eropa Organisasi mahasiswa Indonesia yang lahir di Eropa

C.Organisasi politik pertama yang lahir di negeri penjajah

D.Organisasi mahasiswa yang didukung oleh cendikiawan Belanda


19.Sumpah pemuda merupakan suatu aktualisasi integrasi kebangsaan karena …

A.Menolak Regionalisme

B.Anti kolonialisme dan imperialisme

C.Mendukung chauvinism dan ultranasionalisme

D. Menggalang nasionalism

E.Menjauhkan diskriminasi ras


20.Pada tahun 1930 organisasi-organisasi pemuda bergabung meleburkan diri menjadi …

A.Indonesia Muda

B.Perhimpunan Pelajar Indonesia

C.Persatuan Pemuda Indonesia

D.Indonesia Baru

E.Perhimpunan Indonesia


21.Keterlibatan orang-orang indo-belanda dalam pergerakan nsional Indonesia dapat dilihat pada organisasi … 

A.Budi Utomo 

B.Serikat Islam

C.Pertai Nasional Indonesia

D.Indische Partij

E.Gabungan Politik Indonesia


22.Kemenangan Jepang atas Rusia pada tahun 1905 sebagai salah satu katalisator bangkitnya bangsa Indonesia untuk berjuang. Hal ini dibuktikan dengan munculnya orgaisasi yang bersifat politik pada tahun 1912, yaitu …

A.Budi Utomo

B.Serikat Islam

C.Serikat Dagang Islam

D.Indische Partij

E.Indische Sosia Demokratie Verenegung (IDSV)


23.Pada  tanggal  8  Maret  1942  tentara  Belanda  menyerah  tanpa  syarat  ke  pada  tentara pendukung Jepang di Kalijati. Sejak saaat itu Belanda kehilangan kekuasaannya atas Indonesia. Tentara pendudukan Jepang bermarkas di tiga tempat, yaitu…

A.Jakarta , Surabaya, Ambon

B.Jakarta, Bukittinggi, Makasar

C.Jakarta, Ambon, Bukittinggi

D.Surabaya, Jakarta, Makasara

E.Jakarta, Ambon, Balikpapan


24.Untuk keperluan propaganda, pemerintah pendudukan jepang membentuk satu lembaga sebagai pusat kebudayaan, yaitu …

A.Sendenbu

B.Hodokan

C.Kaikyo Seinen Teishintai

D.Fujinkai

E.Keimin Bunka Shidosho


25.Pada masa pendudukan di Indonesia, Jepang berkepentingan untuk merangkul golongan nasionalis sekuler dan intelektual Indonesia dalam membantu usahanya menghadapi perang melawan sekutu. Untuk itu Jepang membentuk suatu organisasi yang bernama …

A.PUTERA

B.Seinendan

C.Keibondan

D.PETA

E.Heiho


26.Organisasi semi militer bentukan Jepang yang dikenal sebagai barisan pemuda adalah…

A.Seinendan

B.Gakukotai

C.Syuisintai

D.Keibodan

E.Fujinkai


27.Yang  dimaksud  dengan  konsep  Hakko  I  Chi  –  U  oleh  Jepang  untuk  mengelabui  konsep imperialismenya adalah …

A.Keluarga dalam satu genggaman

B.Dunia dalam satu keluarga

C.Jepang untuk Asia

D.Asia adalah satu keluarga

E.Keluarga besar Asia untuk Dunia


28.Propaganda Pemerintah Jepang di Indonesia dikenal dengan Gerakan Tiga – A. Pada tahun 1943, gerakan ini diubah menjadi PUTERA dan beranggotakan tokoh-tokoh dibawah ini, Kecuali …

A.Soekarno

B.Ki Hajar Dewantara

C.Ki Haji Mas Mansyur

D.Muhammad Yamin

E.Muhammad Hatta


29.Usaha awal Jepang untuk membendung gerakan nasionalisme di Indonesia adalah dengan …

A.Menangkap semua tokoh pergerakan

B.Mengajak kerjasama dengan semua tokoh perjuangan oergerakan nasional

C.Melarang rapat-rapat dan membubarkan semua perkumpulan

D.Menindas setiap gerakan yang melawan Jepang

E.Membentuk organisasi baru untuk kepantingan Jepang


30.Masa penjajahan Jepang merupakan puncak penderitaan bangsa Indonesia. Namun penderitaan inin melahirkan nasionalisme dan rasa persaudaraan yang kuat, karena …

A.Penggunaan bahasa Indonesia sebagai bahasa resmi’

B.Rakyat merasa senasib sepenanggungan

C.Dilarangnnya bahasa Belanda

D.Rakyat makn sadar akan ketidaktulusan Jepang sebagai saudara tua

E.Tergeraknya pergerakan nasional


KUNCI JAWABAN

1 D 11 C 21 D

2 A 12 C 22 A

3 D 13 B 23 B

4 B 14 B 24 E

5 B 15 E 25 A

6 C 16 B 26 A

7 A 17 E 27 C

8 C 18 D 28 D

9 B 19 D 29 C

10 D 20 A 30 A



Rabu, 27 Juli 2022

Contoh Soal Akademik Bahasa Inggris Bintara Polri dan Jawabannya

 BAHASA INGGRIS

(READING COMPREHENSION)

Text for number 1-3

The number of damaged roads linking Jakarta with West Java has certainly provoked complaints from locals and road users. Take for an example, the roads in Bekasi and Tangerang, which have been the focus of the media.


The poor condition of these roads not only jeopardizes road safety but also gives a squalid impression. Moreover, the condition will get worse when it rains. The roads are transformed into water pools or puddles, which can easily cause accidents if motorists are not careful.


No wonder if some people question why there are so many damaged roads and why repairs do not seem to last long. The government should pay special attention to these problems.

In my opinion, the road should be repaired using the right sort of asphalt, stones an sand. Repairs should be done carefully so that the roads can be prevented from constant damage. Otherwise,

the repairs would be useless.

1. The main reason why local and road users complain about the poor condition of roads inJakarta is ….

A. the roads become into water pools or puddles in rainy season

B. there is no attention from the government about the problem

C. it endangers road users when they pass into these roads

D. the damaged roads are repaired by the Government carelessly so they are easily broken

E. the repairs of the roads need more time to do

    Jawaban: C

Alasan utama para pendudukan lokal dan pengguna jalan komplai mengenai jalan yang rusak adalah jalan tersebut membahayakan para penggunanya. Hal ini bisa diambil dari pernyataan dalam teks, “The poor condition of these roads not only jeopardizes road safety but also gives a squalid impression”

 

2. “The government should pay special attention to these problems.”

What does the underlined word refer to?

A. The accidents occurred during rainy season

B. The worse conditions during the rainy season

C. The poor condition of the roads

D. The repair of the damaged roads

E. Complaints from locals and road users

Jawaban: C

Kata “these problems merujuk pada kondisi memprihatinkan dari jalan- jalan yang ada diJakarta (The poor condition of the roads).

3. What is the main idea of paragraph four?

A. Locals and road users complain to local government about damaged roads in Jakarta

B. Damaged roads endanger the road users

C. The writer suggests the government to repair the damaged roads carefully

D. There are some questions from people about action to repair the roads

E. Repair of the roads is useless

Jawaban: C

Ide utama dalam paragraf keempat adalah saran kepada pemerintah untuk melakukan tindakan terhadap keluhan warga tentang jalan yang rusak.

 

Text for number 4- 6

Continued progress in advanced technology is not necessary. Already the technical progress in our world has caused severe pollution in the air and in the water. Although the technical progress in previous years has been helpful, recent technology has significantly increased pollution. Another reason to stop technical progress is that many inventions which were developed for

good causes are now also used for powerful weapons to have been found have serious side effects. For example, pesticide put inside particle boards to prevent termites has now be found to be toxic to human life. Technology does not always bring good effects; for example, computers do much work faster than man, but then man loses his job to a machine. Because no man can guarantee that technology will have only good effects and will be used only for the benefit of man, we should delay the continued development of technology.

4. The text mainly tells us about ….

A. The advantage of technical progress in our world

B. The necessity to delay technical progress

C. The development of technical progress to fulfill human’s needs

D. The examples of negative impacts caused by technical progress

E. The postponement of technical progress due to negative impacts


Jawaban: B

Teks tersebut menceritakan tentang perlunya untuk menunda perkembangan teknologu bagi umat manusia karena efek negatif yang akan ditimbulkan.

 

5. Why should we postpone continuing development of technology?

A. Because it brings good effects and bad effects for us

B. Because human does not need it anymore

C. Because no one can promise that technology will be only used for prosperity

D. Because technology will create new innovation that gives benefit to us

E. Because technical progress helps our job

 

Jawaban: C

 

Alasan mengapa kita harus menunda perkembangan teknologi adalah karena tidak ada seorang pun yang mau menanggung bahwa kemajuan teknologi hanya ditujukan untuk kemakmuran. Hal ini bisa dilihat pada kalimat, Because no man can guarantee that technology will have only good effects and will be used only for the benefit of man, we should delay the continued development of technology.”

 

6. For example, pesticide put inside particle boards to  proscribe termites has now be found to be toxic to human life

What does the underlined word mean?

A. prevent

B. authorize

C.Alloe

D.acept

E.enroll

Jawaban: A

 

Persamaan kata proscribe adalah prevent yang artinya mencegah.

 

Text for number 7 - 9

 

Three landslides struck Bangli district in Bali on Friday leaving 12 people dead and five others injured, according to the Bali Disaster Mitigation Agency.

Heavy rainfall on the tourist island over the past several days has generated floods across the province leading to landslides hitting Songan, Awan, and Sukawana villages, located in Kintamani sub-district on the slopes of Mount Batu, agency spokesperson Sutopo Purwo Nugroho said.

 

“We warn people to continue to be vigilant about further disasters," Sutopo said, adding that more heavy rain was likely in Bali and people should be aware of the possibility of landslides and floods.

Members of two families were among those killed in Songan village including a 1-year-old boy, his 7-year-old sister and their mother. Four people were killed in Awan village, and one person died in Sukawana village.

 

The agency said two people in Songan village were hospitalized with severe injuries, two others suffered minor injuries, and five homes were buried. (dan)

 

7. The news tells us about ….

A. The number of victims in Bali landslides

B. Landslides happened in some areas in Bali

C. Heavy rain caused floods in Bali

D. The possibility of landslides and floods in Bali

E. The victimsevacuation in Bali landslides

Jawaban: A

 

Teks tersebut menceritakan tentang jumlah korban tanah longsor di Bali (The number of victims in Bali landslides)

 

8. What is expected by Sutopo as the agency spokeperson to people about Bali landslides?

A. to evacuate their relatives to other safe places

B. to be more cautious about floods and landslides that might be happened

C. to help the victims of the disasters

D. to hospitalize injured people in that disaster

E. to be aware of heavy rainfall

 

Jawaban: B

 

Badan penanggulangan bencana Daerah Bali melalui juru bicaranya menghimbau agar masyarakat waspada pada banjir dan tanah longsor yang mungkin saja melanda. Hal tersebut sesuai dengan pernyataan dalam teks , We warn people to continue to be vigilant about further disasters".

 

9. What is the main idea of paragraph four?

A. Three landslides happened in Bangli districk in Bali

B. The Bali Disaster Mitigation Agency released many people that were hospitalized after landslides

C. Heavy rainfall was the main cause of floods and landslides in Bali

D. Three villages in Bali was hit by landslides

E. Many people in three villages in Bali were killed due to floods and landslides

 

Jawaban: E

 

Ide utama paragraf keempat adalah korban tewas dalam tanah longsor di tiga desa di Bali.

 

Text for number 10 - 12

 

Garuda diverts Yogyakarta flights to Surakarta after runway accident

 

Yogyakarta (JP)- National flag carrier Garuda Indonesia has temporarily diverted its flights intended for Adisucipto Airport in Yogyakarta to Adisumarmo Airport in Surakarta, Central Java, after one of its planes overshot an Adisucipto runway lane on Wednesday night.

All of Garuda Indonesia flights heading toward Yogyakarta, for a total of 34 flights, now will [be diverted] to Surakarta, Garuda Indonesia VP of corporate communications Benny S. Butarbutar said in an official statement on Thursday.

 

The flights include 10 coming from and going to Jakarta, three to and from Denpasar, Bali, two to and from Makassar, South Sulawesi, and one flight from Surabaya, East Java.

The airline would provide a bus at Adisumarmo Airport to transport passengers to Yogyakarta.

Garuda Indonesia is still evacuating the Boeing 737-800 NG, which slipped on the runway and overshot a lane on Wednesday night. It carried 123 passengers, none of whom were harmed. Garuda aims to finish evacuating the aircraft on Thursday afternoon. (bbn)

 

10. What is the text about?

A. Redirect flights of Garuda Indonesia from Yogyakarta to Surakarta because of runway accident

B. Slipped plane accident in adisucipto runway lane

C. Evacuation of Garuda Indonesia after its accident

D. Confirmation of Garuda Indonesia VP of corporate communication about overshoted accident

E. The delay of Garuda Indonesia after one of its planes overshot an Adisucipto runway lane

 

Jawaban: A

 

Topik utama teks adalah tentang pemindahan penerbangan Garuda Indonesia dari bandara Adisucipto Yogyakarta ke bandara Adisumarmo Surakarta karena tergelincirnya pesawat Garuda di Yogyakarta.

 

11. It can be concluded from the text that ….

A. Adisucipto Airport will be closed after the incident

B. Because of the incident, Garuda Indonesia redirected Yogyakarta flights to Surakarta permanently

C. Garuda Indonesia supplied bus to support passengers from Surakarta to yogyakarta

D. Garuda Indonesia had been finished evacuating its plane when this news was reported

E. There are a lot of passengers were harmed due to that accident

 

Jawaban: C

 

Pernyataan yang bisa disimpulkan dari teks adalah pada pilihan (C), Garuda Indonesia supplied bus to support passengers from Surakarta to yogyakarta. Pernyataan tersebut sesuai dengan pernyataan dalam teks yang menyebutkan, “The airline would provide a bus at Adisumarmo Airport to transport passengers to Yogyakarta.”

 

12. The reason why Garuda Indonesia diverted Yogyakarta flights to Surakarta is because of ….

A. Maintenance one of Garuda Indonesias aircraft

B. The accident of its plane which slipped on the runway lane

C. Many flights in Adisucipto Airport

D. The statement of Garuda Indonesia VP of corporate communications

E. The evacuation of Garuda Indonesia’s aircraft

 

Jawaban: B

 

Alasan Garuda memindahkan penerbangannya ke surakarta adalah kejadian tergelincirnya pesawat di landasan bandara.

Dalam teks disebutkan , Garuda Indonesia has temporarily diverted its flights intended for Adisucipto Airport in Yogyakarta to Adisumarmo Airport in Surakarta, Central Java, after one of its planes overshot an Adisucipto runway lane on Wednesday night.”

 

Text for number 13 - 15

 

Internet has been the most outstanding invention in the history of mankind. With internet, our earth has become a global village. Yet, like many other human like technologies, it has its own advantages and disadvantages.

 

There are plenty of software that can entertain us or help us to communicate with our beloved ones. In mere second, we can chat for hours with a person who is sitting at the other parts of the world, read our e-mail in our smartphone or listen our favorite radio broadcast by streaming it in our tablet.

 

With its easy access, internet also has its disadvantages. One of them is children may be exposed to violence and explicit contents that only suitable for adults. There are thousands of such inappropriate contents on the internet which can be easily found. It is a very serious issue and may harm children well- being

Although internet can create havoc and destruction, its advantages are more important than its disadvantages.

 

13. The aim of the writer to convey two side opinion about internet is ….

A. To be in positive side of the internet

B. To underline his own stance about internet

C. To make the readers know about the opinion of the issue of internet

D. To take one side about the internet

E. To understand about internet

 

Jawaban: C

 

Tujuan penulis dalam teks tersebut adalah untuk menyodorkan dua pendapat mengenai topik atau isu khususnya tentang internet. Maka jawaban yang sesuai dengan tujuan tersebut adalah pada pilihan jawaban C. Pada jawaban A, hanya dikemukakan sisi positif mengenai internet. Pada pilihan B, hanya menyodorkan pendangan sendiri tentang internet, maka pastilah hanya sisi

positif atau negatif saja yang akan dikemukakan. Pilihan D, hanya mengemukakan satu sisi tentang internet. Pilihan E, untuk mengetahui atau memahami tentang internet.

 

14. Which one of the statement is TRUE about the disadvantages of internet?

A. It streams our favorite radio

B. It allows us chat with our relatives

C. It helps us to communicate far away

D. It exposes children to sexuality contents

E. It helps us to send email through smartphone

 

Jawaban: D

Pernyataan yang benar mengenai sisi negatif internet adalah internet mengekspos konten- konten kekerasan dan seksual yang tidak cocok untuk anak, maka pilihan D merupakan jawaban yang tepat. Pilihan A, bahwa internet untuk mendengarkan radio melalui siaran streaming adalah sisi positif. Pilihan B, internet untuk mengobrol dengan keluarga adalah sisi positif, pilihan C, bahwa internet untuk berkomunikasi jarak jauh juga merupakan sisi positif dan Pilihan E, internet membantu mengirim email juga merupakan sisi positif.

 

15. One of them is children may be exposed to violence and explicit contents that only suitable for adults

 

The underlined word is the closest in meaning to ….

A. Revealed

B. Protected

C. Concealed

D. Veiled

E. Hidden

Jawaban: A

 

Sinonim atau makna sama dari kata exposed adalah revealed, yang artinya mengekspos.

Protected : melindungi

Concealed : menyembunyikan

Veiled : menutupi

Hidden : menyembunyikan

 

Text for number 16 - 18

 

Police are still looking for eight missing crew members of a boat, which was carrying staple food that sank in waters off the coast of Bangka Belitung on early Wednesday morning.

Adj. Snr. Comr. Purwoko, head of the Bangka Belitung Water Police, said that the search team was having difficulties with strong winds and high waves in the area. There were 12 people on the boat.

 

"Four of them have been taken to the hospital," he said as quoted by tempointeraktif.com. Purwoko said that the boat was on its way to Pangkalanbalam Port, Bangka, from Jakarta when it sank 15 kilometers from the port at around 1 a.m. (dre)

 

16. The news is about ....

A. strong winds and high waves in Bangka Belitung waters.

B. eight missing crew members of a boat in Bangka waters.

C. four missing crew members of a boat accident in Bangka waters.

D. Adj. Snr. Comr. Purwoko, head of the Bangka Belitung Water Police.

E.. twelve people missing in an accident near the coast of Bangka Belitung.

 

Jawaban: B

Teks berita tersebut adalah tentang delapan kru kapal yang hilang dalam tenggelamnya kapal di perairan Bangka Belitung hari Rabu pagi. Jawaban terdapat pada paragraf pertama (Police are still looking for eight missing crew members of a boat, which was carrying staple food that sank in waters off the coast of Bangka Belitung on early Wednesday morning.).

 

17. It can be stated from the text that ....

A. the boat sailed from Surabaya to Pangkalanbalam Port carrying staple food

B. there were more than twelve crew members missing on the boat

C. the search team faced strong winds and high waves in searching the missing crew members

D. the missing crew members had been found and taken to the hospital

E. four missing crew members were on a boat when the accident happened.

 

Jawaban: C

 

Bisa disimpulkan dari teks bahwa tim pencari menemui angin yang kencang dan ombak yang tinggi. (paragraf kedua)

 

18. "...which was carrying staple food that sank in waters off the coast of Bangka Belitung..." What does the underlined word mean?

A. drowned

B. appeared

C. emerged

D. showed

E. stared

Jawaban: A

 

Kata yang digaris bawah 'sank' berarti sama dengan kata 'drowned' (tenggelam).

 

Text for number 19 - 20

 

JAMBI : A pirate leader admitted, Wednesday, that his gang had been involved in a six robberies and killed two police officers.

Itham Guntur, 27, told police investigators that the gang consisted of six people, all former members of ship crews. "Because we are all ex-crew members, we know the major shipping lanes, such as Sunda Strait and the east Jambi coasts very well, "he said.

Itham identified the murdered officers as Brigadir General Mulyadi from the South Sumatera

Police and Brigadir General Kennedy from the Jakarta Police.

The pirates targeted cargo ships, fishing boats and oil tankers, -Antara

 

19. The communicative purpose of the text is ....

A. to tell the readers what really happened

B. to explain sequences of events

C. to amuse the reader with problematic events

D. to inform the readers with newsworthy events

E. to describe the murderers in South Sumatera

Jawaban: D

 

Tujuan teks diatas adalah untuk memberikan informasi kepada pembaca tentang sebuah berita.

 

20. A person who robs the cargo ships, fishing boats or oil tankers is called a ....

A. robber

B. rapist

C. pirate

D. ringleader

E. ship crew

 

Jawaban: C

 

Orang yang merampok atau merampas kapal kargo, kapal ikan, atau kapal tangker disebut pembajak (pirate)

robber : perampok

rapist: pemerkosa

ringleader : biang keladi

ship crew :kru kapal